Arkitekturens fiender av Ellsworth M. Toohey

Det högfärdiga bygget i utkanten av Malmö vrider sig som en ödets ironi av avsky mot den av hybris uppfyllda egoisten Santiago Calatrava. Vem är han att utmana den tradition som i alla tider har funnits inom arkitekturen? Utan traditioner saknas kontinuitet och återkoppling. Ingen människa skapar något; allting vi människor tar oss för får intryck av världen omkring oss.
Calatravas ambitioner att försöka låta sig skina i omvärldens beundran har likt Babels torn splittrat befolkningen. Det finns dock vissa mindre kultiverade människor, som det förhatliga Centerpartiets riksegoist Fredrick Federley, som tycker att höga byggnader helt frikopplade från kontinuitet är önskvärt. Nu senast hyste han stora förväntningar på ett badhusbygge mitt på Riddarfjärden i Stockholm, där det skulle stå omgivet av en mängd anrika byggnadsverk. Herr Federleys brist på känsla för traditioner och arkitektur är beklämmande, men inte förvånande. I ett samhälle där fler och fler drabbats av egoismen och bara ser till egennyttan kommer vi tyvärr få se fler som Fredrick Federley; utan helhetstänkande, utan traditioner och utan smak.

Navigering

Sök

  följ mig

  Arkiv

  september 2007
  M T O T F L S
      Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  Övrigt

  Syndikering